Garázskapu

Bo-Jász Kft. Árnyékolástechnika
1165 Budapest Zsemlékes u 25 II. kapu
H-P 08:00-17:00, ebédszünet 12:00-13:00 
+36 30 205-9900 és +36 30 457-1374

Termékkategória: 

A billenő garázskapu működési elve sokak számára ismert: a függőlegesen záró, merev kapulapot a falsíkból emberi erő vagy villanymotor emeli ki, s mozdítja a vízszintes végállásba. A billenő garázskapuk hátrányaként talán csupán a viszonylag nagy helyigény említhető, a garázskapu nyitásakor ugyanis az mintegy 50-60 centiméterrel kinyúlik a falsíkból, míg vízszintes végállását el nem éri.

Kedvező mechanikai tulajdonságain túl a billenő garázskapukat esztétikus külső jegyeik, remek variálhatóságuk, valamint karbantartásuk egyszerűsége miatt is kedvelik használóik. A kapuk mintázata, színe éppúgy majdani használójuk igényeire szabható, mint hang- és hőszigetelő képességük.

A szekcionált garázskapu legfőbb vonzereje kétségtelenül rendkívül helytakarékos mivoltukban rejlik, a gazdag variálhatóság, a tökéletesen megvalósítható automatizáltság, a rendkívüli biztonság mind olyan dolgok, melyek még népszerűbbé teszik a kapuk fajtái közül a szekcionált garázskapukat.

A kaputest vízszintes egységekre, úgynevezett lamellákra tagolt, melyek a zárt állapotú kaputest síkját megtörve egy függőlegesből vízszintesbe átmenő sínrendszerben mozdulnak el a kapu nyitásakor. Mivel a kapu a falsík mögött, azzal párhuzamosan, majd a sínrendszer vonalát követve vízszintesen mozog, nyitáskor sem vesz el értékes helyet a garázs területéből és a garázs előtti térből. A bejáró homlokzati alakja is szabadon variálható, hiszen a garázskapunak nem kell követnie a nyílás formáját. 

A garázskapu automatikus mozgatása a napjainkban már nem számít luxuscikknek, viszont egy jelentős problémával kell szembenézni, és ez a biztonság.

 

A garázskapu egy olyan bejáratot zár le, melyet nem tudunk átmászni, nem tudunk bejutni anélkül, hogy kinyitnánk. Tehát a garázskapu mozgató rendszernek, első sorban masszívnak, erősnek kell lenni, hogy azt a kapuval együtt ne lehessen kifeszíteni.

A garázsmozgatók működése nagyon hasonló. Van egy fej egység, mely rá van szerelve egy sínszerkezetre, melyben egy kocsi fut. A kocsit egy lánc vagy bordásszíj mozgatja. A garázskapu méretitől függően különböző erősségű és hosszúságú fajták léteznek, de a működési elvük ugyan az.

A fej egységben található a vezérlőelektronika, a kocsit mozgató motor, valamint egy transzformátort, mely a tápellátást biztosítja. Az elektronikában általában van beépített rádióvevő, áramkorlát, és egy processzoros vezérlő.

Ha a bordásszíjas vagy a láncos rendszer jól be van állítva, akkor csak a motor hangját fogjuk hallani, nem zörög, nem csapkod, hangtalanul siklik, és mozgatja a kaput. A legtöbb elektronika már magától tanulja a véghelyzeteket, nem kell külön faalátétekkel kiékelni a kaput, mert az érzékelők pontos adatot adnak a kapu és a kocsi helyzetéről. Meghatározott pontokon elkezdi a motort lassítani, hogy a kapu mozgása szebbé váljon, és a biztos zárás létrejöjjön.
A beépített rádióvevő ugrókódos rendszerű, azaz minden megnyomott távirányító jele különbözik az előzőtől. Ezt a vevő egy bonyolult algoritmus szerint azonosítja, melyet csak a gyártó ismer.

A telepítésük mindenképpen szakértelmet igényel. A szekcionált és a billenő kapuk esetén csak a fel kell szerelni a plafon közelébe, a garázskapu fölé, úgy, hogy a sínen lévő kocsira csatlakozó összekötőelem elérje, és akadály nélkül mozgassa a kapuelemeket.

Áramszünet esetén a 24V-os változatok nagy többsége szünetmentesíthető, két akkumulátor és egy akkutöltő modul beszerelésével.
A garázskapuk rácsukás elleni védelme is fontos.
Mint a kapuknál első védelme a fotocella, ezt olyan magasan kell fölszerelni, hogy a jármű alatt ne tudjon átvilágítani. Bár a mozgató áramfigyeléses védelemmel el van látva, gondoskodni kell arról, hogy a kapu széle ne legyen kemény anyagból, hanem egy gumi élvédővel rendelkezzen. Ha az álló autóra rácsukódik, nem lesz baleset, mert a gumi megvédi azt a karcolásoktól, az áramkorlát elérése viszont megfordítja a forgásirányt a motoron és a kapu visszanyit.

A garázskapuk sok típusa létezik már, mozgatásuk szakértelmet igényel, egy telepítés előtt célszerű gondosan megválasztani azt, hogy melyik típus legyen felszerelve az adott helyre.

CsatolmányMéret
PDF icon garazskapu_prospektus.pdf2.52 MB

Termékhez kapcsolódó referenciák

Garancia

Szolgáltatásaink és termékeink minőségéért 2 év teljes körű garanciát vállalunk!
A használattal, tisztítással, karbantartással kapcsolatos tudnivalókról a Bo-Jász árnyékolástechnikai szolgáltatásokhoz és termékeinhez kapcsolódó garanciánál írtunk.

Árnyékolástechnikai termékeinkkel és kapcsolódó szolgáltatásainkkal Magyarország teljes területén jelen vagyunk.

Gyakori kérdések és válaszok: sok-sok kérdést megválaszoltunk már érdeklődőinknek és megrendelőinknek. Ha nem találna ezen az oldalon választ az Ön kérdésére, akkor keressen elérhetőségeink valamelyikén, állunk rendelkezésére.  Bo-Jász Redőny, Árnyékolástechnika, Budapesten és országos munkákkal.